Skip to content


JULY 24: GLOBAL DAY OF PROTEST AGAINST CHINESE OCCUPATION OF THE WEST PHILIPPINE SEA!

Global Day of Protest against Chinese Occupaton of the West Philippine Sea

Global Day of Protest against Chinese Occupaton of the West Philippine Sea

Fototekst:
En filippinsk soldat står i forsvarsposition næst fiskerbåde på et havn i Masinloc by i Zambalesprovinsen, 230 km (140 mil) fra Scarborough Shoal, 18e.maj 2012 som de protesterende var ved at borde under sejlads til de om de omstridt sandbank. Den filippinske president Benigno Aquino bedt de protesterende om at opgive planen at sejle den 18.maj til den omstridte sandbank som Kina også gør krav på. AFP PHOTO/TED ALJIBE/AFP/GettyImage

Globale Filippinsk protest over Kina’s handlinger i Asiatiske farvand

ved Rodel Rodis and Walden Bello
oversættelse af Filomenita Mongaya Høgsholm,WORLDSCAN Consult
den. 23 juli 2013

Den 24.juli i fjor markeredes den første årsdag af Kina’s skabelsen af “Sansha perfecture” (svarer til ken ny kommune, red.) som skulle “føre tilsyn og administrere” i mill. kvadratmil af den syd kinesiske hav som Kina hævder at have “indiskutabel sovereignitet over.” Hvis den fik lov til at stå ubetvivlet vil denne kinesisk påstand gå ned i historien som den mest uforskammet maritimt territorielle “landgrab” nogensinde.

I oktober 2013 havde Beijing udstyret Sansha Perfecture med politi enhed som per 1e.januar 2014 skal “kunne borde, pågribe og bortvise udenlandske fartøjer” inden en umådelig vidstrakt flade med tilhørende øer og rever i den vest filippinske hav. Siden Sansha’s tilblivelse har Kina øgede sine provokerende tiltag mod Filippinerne, såsom okkupation af Scarborough Shoal (kun 115 mil fra den filippinske kyst) af 90 kinesiske skibe s der forhindrede filippinske fiskefolk fra at fiske i deres sædvanlige fiskebanker, og afsendelsen af kinesiske fregater tilAyungin Rev, som ligger kun 105 mil fra Filippinerne.

Denne skivebrydning af filippinske territorium var bortforklares af generalmajor Zhang Zhaozhong på Beijing TV som gemene del af Kina’s “hvidkålstrategi”, hvis mål er det at omringe filippinske territorier med et enormt kinesiske søværnstilstedeværelse.

Ifølge Kina er det FFilippinerne der illegalt har besat Ayungin Rev som betragtes som portåbningen til Recto Bane (85 mil fra filippinske kyst). Den amerikanske EIA, Energy Information Administration vurderer at Recto Banken muligvis indeholder 213 milliarder tønder olie og 2 kvadrillion (tusinde milliarder) kubikfod af naturgas.

Kina påstår at Filippinerne har ingen krav på sit 200 naut.mil grænser under UNCLOS (FN’s Konvention på Havret) fordi grænserne af alle lande undtaget Kina strække sig kun 12 naut.mil fra deres respektive kyster. Konventionen som er fra 1982 er en overenstemmelse blandt 163 lande som har til formål at regulere brug af mellemgrund arealer. Filippinerne og Kina er begge to underskrivere af denne traktat.
I kontrast til Kina, som truer med at bruge magt for at gennemtvinge dets krav, har Filippinerne slået til lyd for at arbejde indenfor et multilateralt rammeaftale, sådanne som for eksemnpelASEAN (Association of Southeast Asian Nations) og FN for at løse territorialle uoverenstemmelser.

Den 22. januar i år, bragte Filippinerne sin klage over Kina’s ulovlig besættelse af sin Scarborough Shoal til et FN arbitrær/vilkårlig domstol (tribunal), som begyndte sin formelle høring den 11e.juli på begæringen. Uheldigvis, har Kina ignoreret FN begæringen og har erklærede at kun bilaterale samtaler kan løse territorielle uoverenstemmelser, et skabelon den kan nemt overløbe sine svagere nabøer med.
Kina’s opførsel i de syd kinesiske havstrid ligner den af en kejserlig stat, der blot efterligner den ekspanionistisk opførsel af de vestlige magter som den fordømmer.

Helt og holdent støttende den filippinske regerings anstrengelser at beskytte dets interesser i det sydkinesiske hav er de 90 millioner filippinere i hjemlandet, og de 12 millioner i udland i den filippinske “diaspora” som har besluttet sig for at deres hjemland ikke skal underkastes Kina.

Ved middagstid den 24.juli vil filippinere verden over holde simultant protest demonstrationer foran Kina’s diplomatiske representationer over hele verden, for at fordømme Kina’s aggression mod Filippinerne.

Rodel Rodis,San Francisco jurist og president af GFDC, Global Filipino Diaspora Council var i København i august 2013 for at holde fordrag om Kina’s ambitioner i den sydkinesisk (også kendt som den vest filippinske hav ifl. den filippinske regerings syn). Walden Bello, verdens ekspert om Filippinerne og medlem af den filippinske representantshus.

 

Did you like this? Share it:
Share

Posted in News and updates, Philippine News, Philippine Updates.

Tagged with , , , .***